Mulungu Blog

Játékok 1-3 éves korig

2018.10.30 11:49

A járni tanuló majd szélsebesen cirkáló bölcsődés (1-3 éves) korosztálynak ötletelünk.

Jó esetben egy ekkora gyerek folyamatosan izeg-mozog, ezért érdemes mozgással kapcsolatos játékot választani.

A kezdeti lépéseknél egy stabil, tolható játék mindenképp biztonságérzetet ad. Ilyenek például a komplex járást segítők.

A fonott babakocsi nem csak az első lépéseknél tesz jó szolgálatot, hanem később alapdarab lesz majd szerepjátékoknál, vagy ha épp kistestvér érkezik a családba.

Mókás húzható és tologatós játékokkal a már biztosan járni tudó gyerekeket könnyebben tudjuk rávenni egy sétra.

Fontos, hogy hagyjuk gyermekünket életkorának megfelelően sokat mozogni kint és bent egyaránt. Strapabíró örök darab a hintaló, a Bilibo, a futóbicikli és a Félhold egyensúlyozó.

 

A nagymozgások mellett fontos a finommotorika segítése is.

A mozgó tárgy követése fejleszti a szem-kéz koordinációt, és felkészíti a szemet az olvasásra. Egyik legnépszerűbb ilyen játékunk az autók a lejtőn és az óriás golyópálya.

Építőkocka, de nem mindegy mekkora! Ne féljünk a nagyméretű, tömör, nehéz építőelemektől. Ne a veszélyt lássuk meg benne, hanem előnyeit. Számtalan játékformára adnak lehetőséget. Ebben az életkorban hatalmas tornyot lehet belőle építeni, majd azt élvezettel ledönteni és újrakezdeni.

Egy ilyen építési folyamatba egy kis pluszt tud vinni a bábel torony felépítése, ahol a finom mozdulatok mellett figyelni kell az egyes elemek méretére, sorrendjére, akár egymásra, akár egymásba rakosgatjuk.

Ebben a korban imádnak pakolászni a gyerekek, ezért jó választás nekik a formabedobó különböző vátozatai, a montesszori játékok valamint az ujjacskákat is ügyesítő fűzős játékok. Kezdetben válasszunk minél nagyobbat, melyeknél a fűző vége fával erősített, hogy könnyebben át lehessen tolni a lyukon. Mondjuk egy nagy sajt vagy alma. Aztán később már mehet a több tárgy felfűzése is. Sorba rakhatják a járműveket vagy tehetnek egy utazást a farmon, közben pedig észrevétlenül megismerik a tárgyak nevét, színét, adott esetben formáját.

Társító kirakók, szortírozó játékok, képeskönyvek vagyis amikkel együtt játszva sokat lehet beszélni, mind segítik az anyanyelv elsajátítását.

Kirakók közül ennek a korosztálynak mindeképp még a fogantyús, a magasított vagy a többrétegű puzzle a megfelelő választás.

Az alkotó tevékenység minden korosztályra terápiás hatással bír. A kreativitás megélésére szerintünk ebben a korban a kis kezekbe - marokra fogható - téglakréta, gyurmázni méhviaszlapok, maszatolni ujjfesték való.

Minden olyan játék jó, ami elvarázsolja a gyermeket. A szivárványszínű kisebb-nagyobb buborékok garantáltan lekötik a figyelmüket, közben pedig remekül fejlesztik a látást.

Nagyon fontos a sikerélmény. Azt pedig csak akkor érhetjük el, ha az életkornak, de legfőképp gyermekünk képességeinek megfelelő játékot választunk.