Fejlesztő játékok

A fejlesztő játékok egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem csak tanítanak, fejlesztenek bizonyos készségeket, hanem szórakoztatnak, játszva tanítanak is egyben.

Észrevétlenül hat játék közben a különböző érzékszervekre, mint a látás, hallás, tapintás. Fejlesztik gyermekünk finommotorikus mozgását, gondolkodását és számos olyan területet, melyek a hétköznapi életben elengedhetetlen fontosságúak.

Mindemellett végtelenül sokrétűek. Anyagukat, formájukat, színeiket és felhasználásukat tekintve egyaránt.

A golyóvezetők és labirintusok az apró kezeket készítik elő az írástanuláshoz, míg a klasszikus horgászos játékok nagy koncentrációt igényelnek. A szín- és formakeresők, valamint a tapintós, érzékelős játékok az érzékszerveket mozgósítják, míg az oktatójátékok az észrevétlen tanulás/tanítás nagymesteri. A mágneses játékok remek úti játékok is egyben, legyen szó hosszabb vagy rövidebb utazásról vonaton, repülőn vagy autóban. Nem könnyű lépést tartani a divattal, de az öltöztetős játékok nagy segítséget nyújthatnak.

A kisgyermekek már egész korán elkezdenek érdeklődni a környezetük iránt. Nyújtogatják kis kezeiket a tárgyak után, próbálják elérni, majd megfogni őket. Kíváncsiságuk határtalan. Megtanulnak aktív kapcsolatba kerülni az Őket körülvevő emberekkel, tárgyakkal és az egész környezettel.

A fejlesztő játékok olyan tudásterületeket támogatnak, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyermek óvodába, iskolába érve gördülékenyen vegye az akadályokat.

Finomodnak a mozgások, fejlődik a szem-kéz koordináció, a két kéz mozgásai összehangolódnak, a finommozgások ügyesednek. 

Idővel különbséget tudnak tenni a különböző színű, formájú, tapintású, súlyú játékok között.

A gyermek érzékel, észlel, tapasztal, utánoz, ezek által pedig készségek, képességek alakulnak ki.

Fejlődik a tudatos figyelem, a koncentráció képessége. Megkülönböztetik a kicsit a nagytól, a pirosat a kéktől….

Elég csak egy egyszerű, horgászós játékot megnéznünk. Mi is a játék lényege? A gyermek kifog egy halat, mi pedig együtt örülünk vele.

De mi is történik valójában?  Már rögtön a játék elején döntéshelyzetbe kerül a gyermek, amikor horgászbotot és zsákmányt választ. Ezután stabil figyelemmel koncentrál, összpontosít arra az egy dologra, hogy sikerüljön a horgászat. Erősödik a szem-kéz koordináció, próbára tesszük kitartását. A sikerélményhez elengedhetetlen a türelem, hogy a játékot végigjátssza. Nincs félmegoldás, nem lehet abbahagyni, mert akkor elmarad a jól eső siker. Nem is olyan egyszerű, igaz?

Mivel a fejlesztő játékok választéka hatalmas, lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk személyre szabottan a legjobbat gyermekünk számára.

Amíg pedig a gyerekek észrevétlenül fejlődnek, kicsik és nagyok, barátok, családok remekül szórakozhatnak együtt.