Mulungu Blog

Melyiket válasszam? Diabolo...

2019.03.28 10:10

Kedvelt ügyességi játék a diabolo, de azt tapasztaltuk, hogy sok esetben a tanácstalanság és hozzá nem értés miatt, nem a megfelelő modellt vásárolják a szülők gyermeküknek. Ezáltal nincs meg a sikerélmény és rövid időn belül sarokba kerül a játékszer.

Méretét tekintve három diabolot különböztetünk meg: kicsi, közepes és nagy :-)

A csésze mérete nincs egyenes arányosságban a tudással.

Alapszabály, hogy minél nagyobb a kehely, annál hosszabb ideig pörög és annál stabilabb is a játékszer. Tehát a mini diabolo semmiképp nem kezdőknek való. Ezek a modellek ideálisak magas dobásokhoz, testközeli trükkökhöz és még a "zsebünkben is elfér" :-)

Elsőre a legtöbb gyermek által használt méret a közepes, mert elég nagyok ahhoz, hogy stabilak maradjanak, miközben elég kicsi ahhoz, hogy méretük miatt a lábukra és karjaikra dobják.

Sok gyerek ugyanakkor szívesen vásárol nagy méretű diabolot a stabilitásuk miatt. Valószínűleg egyébként a világ legjobb diabolistáinak több mint 90%-a használja a jumbo méretet a hozzáadott stabilitás és lendület miatt.

Tengelyüket tekintve lehet csapágyas vagy fix a diabolonk.

Itt fontos megjegyezni, hogy a csapágy nem a profizmust jelenti!

A csapágyas nagyobb fordulatszámra képes, gyorsabban és tovább pörög, ezáltal hosszabb az a játékszakasz, amikor például öngyilkossági trükköt hajthatunk végre (elengedve egy vagy akár mindkét pálcát a kezünkkel).

Ugyanakkor viszont vannak trükkök, amiket pont a csapágy miatt nem lehet végrehajtani.

Nem ijesztésnek szánjuk, de a gyors forgás miatt fájdalmas sérülést is okozhat, továbbá az állandó betonra esést sem fogja bírni a csapágy.

Haladók gyakran egyszerre több diaboloval való játékkal emelik a szintet.

Végezetül a pálcáról...

Kezdetben a fa pálca tökéletesen megteszi, aztán ha beleszerelmesedtünk és le sem tudjuk tenni (megjelennek az első vízhólyagok a tenyereinken) úgyis beruházunk, egy puha markolatú sokkal dizájnosabb üvegszálas vagy aluminium pálcára. Nem beszélve arról, hogy ezekkel aztán ismét megnyílik a világ az újabb trükkök elsajátítására.

 

Kedvet kaptál? Nézd meg a teljes kínálatot!