Mulungu Blog

Labda - a legjobb fejlesztőjáték

2020.03.03 10:30

A klasszikus pöttyöst mindenki ismeri, de most lássuk az ennél izgalmasabb és különlegesebb darabokat!

Létezik egy végtelenül egyszerű, mindenki által ismert, gömbölyű sportszer, melyet játszhatunk kézzel, lábbal vagy ütővel. Formáját tekintve azért helyesbítek. Általában gömb alakú, de van ovális vagy akár tollas is. Lehet gurítani, dobni, rúgni, elkapni, pattogtatni, fejelni, sőt fújni vagy akár rá is ülhetünk. Ez az egyszerű, de nagyszerű játék nem más mint a labda, melynek rengeteg észrevétlen varázslatos hatása van. Mondhatjuk, hogy a labdás játékok szinte minden területet fejlesztenek. Ezek áldásos hatását igazán a mindennapi tevékenységek során fogjuk észrevenni, mint például az evés, öltözködés, cipőfűző bekötése, olvasás, betűírás.

A labdával való ismerkedés egészen korán elkezdődk, még ülni se kell hozzá megtanulni. A csörgő-zörgő változat már egy egészen pici baba figyelmét is felkelti. Ennek tapintása kellemesen puha, ahogy a szenzoros labdáé is, mely ugyanakkor mégis egészen különleges érzést kelt használat közben, a rücskös felületének köszönhetően.

Bizonyára senkinek nem marad ki az életéből a klasszikus gumilabda, legyen az pöttyös, jégvarázsos vagy pókemberes. Ilyenkor már a kihívást a pattogó labda megszelidítése jelenti, fejlesztve közben a szem-kéz koordinációt. 

Azok, akik ebből már kinőttek se csüggedjenek, mert a Waboba gondolt rájuk is. A labdáik sokkal kisebbek, jellemzően tenyérnyi nagyságúak, mégis szinte repülnek. Külön öröm, hogy az év minden napjára van megoldás, hiszen nem csak szárazföldi, hanem vízen pattanó labdákat is kínálnak. Játék során változatos helyzeteket teremtve nagyon jól tanít a térben alkalmozkodni, elhelyezkedni.

Lábbal való labdajátékot említve biztosan mindenkinek a foci jut eszébe elsőre, de van ennél egy sokkal érdekesebb ügyességi játék, a boka-hopp. Komoly koncentrációt igényel és jó hatással van a szem-láb koordinációra, miközben átmozgatja az egész testet.

Azok, akik igazán látványos szabadidős játékot keresnek mindenképp próbálják ki a lábtoll labdázást. A sportszer egyértelműen a labdák között a kakukktojás. Gumitalpból és tollból áll. Hivatalosan lábbal és fejjel játszák, de vannak akik a kezüket, tenyerüket is használják. Egyedül is ügyesít, de csapatban jó igazán játszani. Tudtátok, hogy a lábtoll-labda azon sportágak egyike, melyben hazánk sokszoros világbajnok?

Kevésbé hétköznapi módja a labdázásnak, ha valaki fújja, pedig varázslatos mutatvány, ahogy lebeg a labda a levegőben. Nem mellesleg erősíti a száj izomzatát, ami a beszédfejlődés folyamatában nagy segítség.

Fentieken túl rengeteg olyan szabadidős játék létezik, melyet labdával űznek. Például tépőzáras célbadobó vagy például a krikett. Együtt játszva fokozza a csapatszellem kialakulását, egymásra figyelést.

Választásnál mindig tartsuk szem előtt a gyermek életkorát és fejlettségét, hogy valóban örömét lelje a adott labdajátékban!

 

 

A cikkben említett termékek a képre vagy a termék nevére kattintva tekinthetők meg.