Mulungu Blog

Nyílt végű játékok

2021.09.27 07:36

Önfeledt játék, határok nélkül!

Nyílt végű (open ended) játékokkal nem igazán lehet mellé nyúlni, mert végtelen játéklehetőséget rejtenek magukban. Olyan játékok ezek, melyekkel szabadon, sokféleképpen játszhatunk. Nincs meghatározott funkciója, nincs konkrét cél a játék során, minden attól függ, hogy gyermekünk mit lát meg éppen benne. Minden korosztály máshogyan fog játszani az adott játékkal, attól függően, hogy kivel és mit játszik, milyen az érdeklődési köre vagy az éppen aktuális hangulata.

Mivel kismillió módon variálhatók ezek a vég nélküli játékok, ezért soha nem válnak unalmassá.

Nem szorítja semmiféle keretek vagy szabályok közé a gyerekeket, minden a fantáziára és a kreativitásra van bízva. Ilyenkor tudnak igazán kibontakozni, megnyílni a gyerekek, egyben oldva a feszültséget és a szorongást is. Ezért fontos, hogy hagyjuk őket úgy játszani, ahogy szeretnének és ne próbáljunk beavatkozni, irányítani. A szabad játék örömet szerez, teret ad a felfedezésre, segít a játékon keresztül, hogy hogyan kell problémát megoldani vagy önálló döntést hozni, hogy később önbizalommal teli felnőtté váljanak.

A nem "kész" játékok további nagy előnye még az is, hogy lehetővé teszik a játék során, hogy rugalmasan változzanak a játékszituációknak megfelelően.

Kim John Payne szerint ha egy játék egyszerűbb, nagyobb részt adhatnak hozzá saját magukból a gyermekek, ezáltal sokkal elmélyültebben is játszanak majd vele!

 

Kapcsolódó termékeink ide kattintva érhetők el!