Mulungu Blog

Építőkockák - csak természetesen

2017.03.11 15:21

A klasszikus fa építőkocka, az egyik legjobb kreatív játék.

Játék közben a gyermek szabadjára engedheti fantáziáját és valami egyedit alkothat. Építés közben fejlődik a finommotorikája, a kreativítása és a térlátása.

Miért szeretjük ebből is a fát?

Egyrészt azért, mert a fából készült játékok kellemes, meleg tapintásúak, más az illatuk és mindemellett időtállóak. Másrészt a fa építőnek a műanyaggal szemben súlya van, jobban kézbe lehet fogni és érezni a felületét.

Ha natúrt vagy valami diszkréten színezettet választunk, akkor lehetőséget nyújt arra is, hogy belülről, a fantázia világából telítsük színnel, tartalommal.

Az óvodások illetve a kisiskolások még nem tudják mi az a gravitáció, viszont fontos, hogy megtapasztalják a fizika törvényeit úgy, ahogy azok a maguk valójában léteznek, működnek.

Örömet okoz számukra, ha egy magas tornyot építhetnek, és még ennél is nagyobb öröm, amikor ezt összerombolhatják. A gyerekek rájönnek, hogy ha a dolgok leesnek újra fel lehet azokat építeni. Így aztán kezdik előről az építkezést újra és újra, közben pedig megtanulják milyen részekből épül fel az egész illetve megismerkednek a fa elemek egyensúlyozhatóságával, stabilitásával is.

Nem mellesleg ez az egész folyamat nagyon jó hatással van az akartaerőre és a türelemre.

Bár nem fa, DE szintén 100% természetes anyagokból készült, és semelyesen lágy tapintásúak az Anker díjnyertes építőkövei. Ez a kvarchomok alapú anyag kézbe véve olyan, mintha valódi kő volna. A természetes pigmentek segítségével színezett elemekből színpompás építményeket vagy mozaikokat készíthetnek a gyermekek. 

Összeségében tehát érdemes elgondolkodni azon, mit adunk gyermekeink kezébe, mivel láthatjuk, hogy az egymásba illeszthető műanyag építők ellentmondanak a spontán ismeretszerzésnek és tapasztalásnak.