Mulungu Blog

Labirintusok, golyóvezetők, golyókergetők...

2017.02.24 15:37

A golyóvezetők/golyókergetők a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt fejlesztő ügyességi játékok, melyek kiválóan előkészíti az írástanulást.

Amikor gyermekünk elindul, hogy felfedezze a világot, szinte mindent egyedül akar csinálni. Egyedül akar enni és inni, kezét is egyre többet és ügyesebben használja.

A legkisebbek akár már 1,5-2 éves kortól vicces képeket készíthetnek az állatfejes labirintussal vagy végigvezethetik a színes golyókat - laza csuklómozgással - a fém golyóvezetőn. Mindeközben pedig megismerkednek különböző színekkel, formákkal, mennyiségekkel. Megtanulnak koncentrálni és mivel mindkét kezet használni kell, így a "nem-domináns" kéz is ügyesedik.

A mágneses íráselőkészítők a legtöbb gyermek kíváncsiságát felkeltik már azáltal, hogy a fa pálca magához vonza a színes kis golyókat.

Igazi klasszikus a kategóriában a golyókergető türelemjáték gyerekeknek és nosztalgiázni vágyó felnőtteknek egyaránt. A feladat, hogy az apró fém golyók (mind és egyszerre) egy-egy lyukba kerüljön.

Végezetül mutatunk egy nem mindennapi szuper együttműködős csapatjátékot a vízszintes labirintust, ahol komoly koncentrációra lesz szükségünk ahhoz, hogy a golyót együtt, a zsinórok mozgatásával tudjuk vezetni a labirintusban.