Kirakó / Puzzle / Famodell

Talán nincs is olyan gyerekszoba, amelynek polcain ne találnánk egy-egy állatos, járműves vagy mesefigurás kirakót.

A kirakós, összerakós játékok a leguniverzálisabb játékok közé tartoznak. Kicsik és nagyok egyaránt játszhatják, nincs felső korhatár. Akár magányosan merülünk el benne, akár közös baráti, családi kikapcsolódásként űzzük, a hatás nem marad el.

Anyagukat tekintve lehet fa, kemény karton és kő (!). Témájuk pedig határtalan.

Ez a típusú játék végig kíséri a gyermek életét a kisgyermek kortól, az iskolás koron keresztül egészen felnőtté válásig. És pont ebben rejlik a puzzle sokoldalúsága: az egyre összetettebb, egyre nehezebb kirakósok jól tudnak idomulni a gyermek készségeihez, képességeihez és életkori sajátosságaihoz.

Merüljön el a kirakók varázslatos világában és szórakozzon együtt az egész család!

Bár legtöbb esetben a kirakózásról a klasszikus puzzle darabok egymáshoz illesztése jut eszünkbe, amit jellemzően a földön kuporogva végzünk, de ennél sokkal színesebb a kirakók világa.

A legkisebbek számára a magasított kirakók és fogantyús kirakók segítenek a kézügyesség fejlesztésében, míg a mesekockák, képkereső, társító kirakók és a többrétegű kirakók már a képzelőerőt és a logikai gondolkodást is megmozgatják.

A térbeli kirakókkal egy külön kis világ elevenedik meg és a kedves állatok, járművek más játékokkal is kombinálhatóak lesznek.

A klasszikus kirakók tematikájukat és darabszámukat tekintve minden korosztály számára remek időtöltéssel szolgálnak, míg az egyedi kirakók sokszor egyes oktató folyamatokhoz kapcsolhatók.

A padló kirakók minden bizonnyal a kisgyermekek kedvencei, hiszen méretük nagy és egy egész autópálya, városi forgatag vagy vasútállomás is megelevenedhet a szoba padlóján. Bevethető az otthon található járműpark is és kiegészíthető minden más építőjátékkal is. A végtelen játéklehetőségnek csak a képzelet szab határt.

Abban az esetben, ha szeretnénk a kirakott művet kezünkbe fogni, vagy akár a szobánk egyedi kiegészítőjévé tenni, mindenképp ki kell próbálni a 3D modelleket, maketteket. Darabszámuk változatosságát tekintve kisgyermekek és felnőttek számára is komoly kihívást tudnak jelenteni az egyes készletek, s azon túl hogy csodás dekorációk, a mechnaikus 3D modellek még működésbe is lépnek.

Látható, hogy egy zseniális játékról van szó, ami fejleszti a logikai gondolkodást, szem-kéz koordinációt, képzelőerőt. Türelemre és koncentrációra ösztönöz, segít a színek és formák helyes felismerésében.

Folyamatosan fejlődik a kézügyesség, finommotorika, térlátás, szín- és formafelismerés, figyelem, kitartás és a monotónia tűrés.

Fontos az a folyamat, ami végigkíséri a játékot. A folytonos próbálkozás, kísérletezés, törekvés a megoldásra, az odaillő elem megtalálására. Az, hogy képesnek kell lenni kijavítani saját magát és ezáltal vissza-visszatérni az adott problémára. A kitartó munka azonban meghozza a kívánt eredményt és ezzel együtt a jóleső sikerélményt.

Közös családi, baráti játéknak is tökéletes lehet, igazi csapatépítő elfoglaltság. Közben nagyon jókat lehet beszélgetni, nevetni, segíteni egymásnak, de sokszor az együtt hallgatás és elmélyülés is nagyon jóleső tud lenni. Az öröm pedig közös, amikor az alkotás elkészül.

Ha szeretnénk, hogy gyermekeink is a „kirakózás” szerelmesei legyenek, nagyon fontos, hogy életkoruknak és egyéniségüknek megfelelő darabbal kedveskedjünk nekik. A választék hatalmas és nálunk megtalálható minden korosztály számára az ideális kirakó, puzzle, 3D modell!