Mulungu Blog

Társasjáték – felszabadít, fejleszt és örömöt ad

2017.01.31 15:42

 

A gyereknevelésben mindenki a legjobbat akarja adni gyermekének, maximálisan ki akarja szolgálni és sajnos sokszor egy értelmetlen versengésbe is belemennek a szülők, hogy ki vesz drágább játékot, ki költ többet a gyerekekre. Talán így akarják megváltani azt az időt, amit nem töltenek együtt játékkal, szórakozással, holott ez utóbbi többet jelent a gyermekeknek, mint a legdrágább játék.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az a leghasznosabban eltöltött idő, amikor a család együtt van, és közös programot szerveznek, vagy közösen játszanak. Ez nem csak a kisgyermekkorra igaz, a nagyobb gyerekeknek is szükségük van a közös családi élményekre, még ha sokszor ennek az ellenkezőjét mutatják is – ennek pusztán az az oka, hogy már másképp van igényük az együttlétre, és nekünk kell megtalálni azt a módot, ami az ő érdeklődésüket is felkelti.

 

A társasjáték több egy egyszerű szórakozásnál. Segítségével fejleszthetjük képességeinket, elmélyíthetjük kapcsolatainkat és önismeretet tanulhatunk. Fejlesztik a türelmet, a kompromisszumkötés képességét és a logikus gondolkodást, mindezt észrevétlenül, játékosan családi / baráti körben.

 

Válasszunk akár a fából készült időtlen klasszikusok közül (malom, sakk, amőba stb.), akár a mai modern családi vagy logikai társasjátékból, a lényeg a közös élmény, mely érzelmileg feltölt, tanít és szórakoztat.

Itt is érvényes az a régi tanács, hogy a gyerekek életkorának megfelelő játékot válasszunk, mert ha túl bonyolultnak fogja ítélni a játékot, akkor hamar feladja, ha viszont túl egyszerű, akkor unni fogja.

 

A legkisebbek játéka a Thinkfun-tól a Guríts és játssz! megtanítja a gyerekeket néhány alapszabály követésére anélkül, hogy versenyhelyzetbe kerülnének. 

 

Szintén remek választás eleinte a kooperációs, együttműködős társasjáték, pl. a Haba termékcsaládtól a Gyümölcsöskert, melyben közösen igyekszünk leszedni a gyümölcsöket az éhes szájú holló elől, vagyis a játéknak nincs vesztese se nyertese. Nagyobbaknak való kooperatív játék pl. a Sztorikocka, ami megmozgatja a játékosok képzelőerejét, fantáziáját is.

 

Nagyon jók az Orchard által készített oktató társasjátékok. A szabályok egyszerűek és észrevételenül fejlesztik a számolást, színfelismerést valamint a kommunikációs készségeket. A játékok során olyan képességek is fejlődnek, amelyek könyvből tanulva nem sajátíthatóak el, ezért egyre több intézményben tanulnak már oktató, fejlesztő játékok segítségével.

 

Szereted a kihívásokat? Az ügyességi játékok az izgalmas pillanatok mellett megmozgatják a különböző testrészeinket (pl. Yoga Spinner, Imita, Jenga). További nagy előnyük, hogy még ismeretleneket is hamar összekovácsolnak.

 

Csavaros eszűek számos logikai- illetve stratégiai játék közül választhatnak. Legyen szó egyszemélyes agytornáztatóról vagy az egész családot elgondolkodtató, nem szerencse alapú játékról.

 

A kirakók világában egyedi és különleges a piramis alapra rakható kirakó, melynek négy oldalán négy eltérő nehézségű kép várja a játékosokat.

A jóidő beköszöntével a szabadban folytathatjuk a közös játékot, mely testet, lelket és szellemet egyaránt erősít. (Pl. Finn kugli, Krikett, Viking sakk, Karika dobáló, Labdadobó ügyességi játék stb.)

 

Játszunk együtt gyermekünkkel, ahányszor csak lehet, hiszen a közös élmények azok, amik igazán számítanak!

 

Nézzétek meg webáruházunk kínálatát!